Працівник відсутній на роботі понад чотири місяці підряд: чи можна звільнити


◦ Трудовi вiдносини
◦ Звільнення
15.05.2023

До Східного міжрегіонального управління Державної служби України з питань праці України за допомогою звернувся керівник ТОВ «Л» (Донецька область). Причина звернення – відсутність працівника на роботі та інформації про причини такої відсутності понад чотири місяці підряд. Що робити? Чи можна звільнити? 

Для припинення дії трудового договору за відповідною підставою мають бути одночасно дотримані дві обов’язкові умови:

  • фактична відсутність працівника на робочому місці понад 4 місяці підряд;
  • відсутність інформації у роботодавця про причини такої відсутності понад 4 місяці підряд (при цьому не має значення поважність чи неповажність причин такої відсутності).

Проте роботодавцю порадили все ж таки ще раз спробувати встановити місцезнаходження працівника – письмово звернутися до лікарні, де обслуговується такий працівник, подати заяву до Нацполіції.

Роботодавець дослухався порад, тим більш що  сам турбувався з приводу цією ситуації. Пошуки дали результат! Дійсно, працівник опинився у складній життєвій ситуації, потрапив до лікарні у іншій області, телефон загубив і йому дуже була потрібна допомога. Він вдячний за небайдужість директору та колегам, які його знайшли, допомогли повернутися до міста, підтримали фінансово.


Джерело: Східне міжрегіональне управління Держпраці
 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП