Прийняття та звільнення з 10.06.2021: обережність не завадить!


◦ Трудовi вiдносини
◦ Прийняття на роботу
◦ Звільнення
◦ Кадрове діловодство
◦ Трудова книжка
◦ Зміни в законодавстві
11.06.2021

Нині найгарячіші питання: як правильно звільнити працівника та прийняти на роботу? Чи залишається паперова трудова книжка обов’язковим документом і чи вносити до неї записи?

Адже ні КМУ, ні ПФУ не затвердили підзаконні акти, що зняли б одразу низку питань.
 

  • Кандидат приходить 14.06.2021 р. для працевлаштування на основне місце роботи й повідомляє, що трудової книжки у нього немає

Майбутній роботодавець не може перевірити відомості про трудову діяльність. Кандидат не може підтвердити, що трудової у нього немає, але вимагає її оформити.

Тоді кандидат пише заяву про прийняття на роботу, де фіксує, що трудової книжки у нього немає й він вимагає її оформити. Окремою заявою він повідомляє роботодавця, що це його основне місце роботи.

Відповідно роботодавець має заповнити трудову книжку для новоприйнятого працівника та внести запис про перше основне місце роботи.
 

  • Кандидат працевлаштовується 14.06.2021 р. і надав трудову книжку

Для роботодавця головне питання: чи приймати та зберігати в себе таку трудову книжку? Адже порядку ведення трудових книжок КМУ ще не затвердив.

У даній ситуації можливі два варіанти:

  • керуємося нормами КЗпП: на вимогу новоприйнятого працівника вносимо запис до трудової книжки та повертаємо йому для зберігання (факт повернення — під підпис);
  • до прийняття КМУ порядку ведення трудових книжок керуємося Інструкцією про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої наказом Мінпраці, Мін'юсту, Мінсоцзахисту від 29.07.1993 р. № 58. Але повернути трудову книжку працівнику скоріше за все зможемо вже після її сканування й подання до ПФУ чи у разі звільнення.

 

  • Кандидат працевлаштовується на роботу за сумісництвом 14.06.2021 р.

Майбутній роботодавець не може (і не повинен) перевірити, чи є у працівника основне місце роботи. У заяві про прийняття на роботу потенційним працівник має вказати: «прийняти на роботу за сумісництвом».
 

  • Працівник звільняється 11.06.2021 р. — трудову видаємо за загальним порядком!

Потрібно розрахувати працівника в останній день роботи, внести запис до трудової книжки і Книги руху обліку трудових книжок про звільнення. Працівник має засвідчити підписом, що він отримав трудову книжку, проставити підпис — в Особовій картці. А з 10.06.2021 р. роботодавець повинен видавати ще й копію наказу про звільнення.


Світлана ЛІСТРОВА,
незалежний експерт з трудового та податкового законодавства

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП