Як надається безоплатна відпустка тривалістю 90 днів під час воєнного стану


◦ Воєнний стан
◦ Час відпочинку
◦ Відпустки
◦ Відпустка без збереження зарплати
09.01.2024


До Східного міжрегіонального управління Державної служби України з питань праці (далі – Міжрегіональне управління) звернулась пані Людмила, внутрішньо переміщена особа, із запитанням, чи правомірні дії роботодавця, який вимагає написати заяви про надання відпусток на 90 днів, щоб “закрити” період її відсутності на роботі протягом року.

Інспектором праці Міжрегіонального управління проведено інформаційно-роз’яснювальну роботу щодо ефективних засобів дотримання законодавства про працю та запобігання можливим його порушенням та доведено до відома роботодавцю та заявниці, що ВПО або особа, що виїхала за кордон, має право взяти відпустку за власний рахунок (без збереження заробітної плати) строком до 90 днів.

Її можна взяти частинами або одразу, але не більше ніж 90 календарних днів упродовж дії воєнного стану.

Роботодавець не може відмовити працівнику в наданні цієї відпустки, але слід зауважити, що перебування в такій відпустці не зараховується до стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку.
 

Якщо є домовленість сторін, то така відпустка може надаватися і на більший строк, але до кінця воєнного стану.

Отже, роботодавець більше не наполягав на написанні кількох заяв про надання відпусток тривалістю 90 календарних днів кожна, а надав безоплатну відпустку на період дії воєнного стану.

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП