Чи можна надати відпустку без збереження зарплати кілька разів на рік


◦ Час відпочинку
◦ Відпустки
◦ Відпустка без збереження зарплати
31.10.2022

Згідно з вимогами Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 р. № 2136-IX (далі – Закон № 2136) (зі змінами, внесеними Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин» від 01.07.2022 р. № 2352-IX):

1. У період дії воєнного стану працівникові надається відпустка без збереження заробітної плати без обмеження її тривалості згідно зі ст. 12 Закону № 2136.

2. У період дії воєнного стану відпустка без збереження заробітної плати надається будь-якому працівнику незалежно від його категорії чи статусу, за його заявою та погодження роботодавцем.

3. У період дії воєнного стану роботодавець за заявою працівника, який виїхав за межі території України або набув статусу внутрішньо переміщеної особи, в обов’язковому порядку надає йому відпустку без збереження заробітної плати тривалістю, визначеною у заяві, але не більше 90 календарних днів, без зарахування часу перебування у відпустці до стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку згідно з п. 4 ст. 9 Закону України «Про відпустки».

Працівник має підтвердити той факт, що він «виїхав за межі території України» або «набув статусу внутрішньо переміщеної особи». Спосіб підтвердження факту виїзду за межі України не визначається законом, відтак рішення щодо надання відпустки в цьому випадку прийматиметься роботодавцем на підставі наданих працівником доказів, які в достатній мірі підтверджують цей факт. У разі повернення працівника, який перебуває у зазначеній відпустці, на територію України, виходячи з умов її надання, особа втрачає право вимагати продовження такої відпустки.

У період дії воєнного стану працівник має право на відпустку без збереження заробітної плати за сімейними обставинами та з інших причин на строк, обумовлений угодою між працівником та роботодавцем, але не більше 15 календарних днів на рік згідно з частиною першою ст. 26 Закону України «Про відпустки».
 

Таким чином, за умови можливості та з урахуванням вищевказаної інформації працівник має право протягом календарного року на отримання відпустки без збереження заробітної плати на невикористану ним кількість передбачених законодавством календарних днів.

Джерело: Головне управління Держпраці у Дніпропетровській області

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП