Виключення простою та роботи в режимі неповного робочого часу із розрахункового періоду


◦ Трудовi вiдносини
◦ Простій
◦ Робочий час. Режими роботи
◦ Неповний робочий час і скорочена його тривалість
◦ Оплата праці
◦ Середній заробіток
◦ Відпускні
27.04.2021

Розмір допомоги на оздоровлення |У листі від 08.02.2021 р. № 4708-06/7891-09 Мінекономіки роз’яснило, що якщо простій запроваджено на певний період, який включає й вихідні дні, то при обчисленні середньої заробітної плати для оплати часу відпусток необхідно виключити весь період простою, з урахуванням вихідних днів. Йдеться про абзац шостий п. 2 Порядку № 100, яким передбачено, що час, протягом якого працівник згідно із законодавством не працював і за ним не зберігався заробіток або зберігався частково, виключається із розрахункового періоду.

А якщо працівник працює неповний робочий час, зокрема, один день на тиждень, то із розрахункового періоду виключати тільки робочі дні, коли працівник не працює, чи календарні? Наприклад, якщо за 5-денного робочого тижня працівник працює лише по середах, то із розрахункового періоду виключати дні з четверга по вівторок чи понеділок, вівторок, четвер і п’ятницю?  

У листі від 05.04.2021 р № 471-06/20683-09 Мінекономіки роз’яснило, що із розрахункового періоду слід виключати тільки робочі дні, коли працівник працює з ініціативи роботодавця в режимі неповного робочого тижня (у наведеному прикладі: понеділок, вівторок, четвер і п’ятницю), тому що відпустки надаються в календарних днях. При цьому Мінекономіки нагадує, що якщо працівник за власним бажанням працює неповний робочий тиждень, то із розрахункового періоду дні, коли він не працює, не виключаються.

Отже, не плутайте:

  • якщо простій запроваджено на певний період, який включає й вихідні дні, то при обчисленні середньої зарплати для оплати часу відпусток необхідно виключити весь період простою, з урахуванням вихідних днів;
  • якщо працівник на підставі ст. 56 КЗпП працює неповний робочий тиждень за ініціативою роботодавця, час, коли він не працює в робочі дні, виключається із розрахункового періоду; вихідні дні не виключаємо, тому що відпустки надають у календарних днях;
  • якщо працівник на підставі ст. 56 КЗпП працює неповний робочий тиждень за власною ініціативою, час, коли він не працює в робочі дні, не виключається із розрахункового періоду.
 

Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП