З 25 квітня чоловіки віком від 18 до 60 років не зможуть отримувати паспорти за межами України


◦ Воєнний стан
537

25.04.2024

Уряд затвердив постанову від 23.04.2024 р. № 443 про внесення змін до пункту 11 Порядку реалізації експериментального проєкту щодо оформлення паспорта громадянина України та паспорта громадянина України для виїзду за кордон громадянам України, які перебувають за межами України, затвердженого постановою КМУ від 10.06.2022 р. № 678.

Постанову № 443 опубліковано в "Урядовому курʼєрі" від 25.04.2024 р.

Тож з цієї дати отримання паспорта громадянина України, паспорта громадянина України для виїзду за кордон громадянином України чоловічої статі віком від 18 до 60 років здійснюється у територіальному органі/територіальномупідрозділі ДМС. Пересилання таких паспортів до відокремленого підрозділу або закордонної дипломатичної установи України для організації їх видачі не здійснюється.

Нові вимоги не застосовуються до громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, на яких поширюються положення пунктів 2-12-3, 2-7 Правил перетинання державного кордону № 57.

До таких осіб належать:

  • особи з інвалідністю за наявності посвідчення, яке підтверджує відповідний статус;
  • особи, які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю, за наявності документів (їх нотаріально засвідчених копій), що підтверджують родинні зв’язки, інвалідність;
  • особи, які мають одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи; особам, які здійснюють постійний догляд за особами з інвалідністю I чи II групи;
  • батьки, опікуни, які виховують дитину з інвалідністю віком до 18 років;
  • батьки, на утриманні яких перебуває повнолітня дитина, яка є особою з інвалідністю I чи II групи;
  • бабусі, дідусі, вітчими, які супроводжують дітей з інвалідністю тощо.

Коментар пресслужби МЗС щодо запитів,
які стосуються обслуговування громадян в ДП «Документ»

У відповідь на запити щодо надання громадянам України за кордоном послуг в ДП «Документ», нагадуємо, що це підприємство не входить до сфери управління МЗС України. Консульські послуги МЗС надаються громадянам України в закордонних дипломатичних установах, а саме у посольствах, генеральних консульствах і консульствах України. ДП «Документ» не є частиною системи МЗС, дипломатичної чи консульської служби. Це окреме державне підприємство, що входить до сфери управління Державної міграційної служби України.

Також звертаємо увагу, що постанова Кабінету Міністрів України № 443 від 23 квітня 2024 року щодо змін у порядку видачі паспортів громадянина України для виїзду за кордон стосується документів, які оформлюються ДМС України за заявами, отриманими ДП «Документ».

Водночас, привертаємо увагу, що як зазначено в постанові КМУ, пересилання таких паспортів до відокремленого підрозділу ДМС або закордонної дипломатичної установи України для організації їх видачі не буде здійснюватися і громадяни не зможуть отримати такі паспорти в закордонних дипломатичних установах України.

Порядок роботи консульської служби МЗС України залишається без змін. Проте, нагадуємо, що відповіді на поширені запитання щодо тимчасового призупинення прийому нових заяв на вчинення консульських дій від чоловіків 18-60 років, які перебувають за кордоном, доступні за цим посиланням.

 

Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП