За дискримінаційні умови в оголошенні про вакансію стягуватиметься штраф


◦ Перевірки та відповідальність
◦ Зміни в законодавстві
◦ Перспективні проєкти
09.12.2021

На сайті Мінекономіки розміщено для обговорення проєкт постанови, якою пропонується затвердити Порядок сплати рекламодавцями до державного бюджету штрафів за порушення вимог Закону України «Про рекламу» щодо реклами про вакансії (прийняття на роботу).

Стаття 24-1 Закону України «Про рекламу» містить вимоги до рекламодавців — замовників реклами про вакансії (прийняття на роботу).

Зокрема, в рекламі про вакансії (прийняття на роботу) забороняється:

  • зазначати вік кандидатів;
  • пропонувати роботу лише жінкам або лише чоловікам, за винятком специфічної роботи, яка може виконуватися винятково особами певної статі;
  • висувати вимоги, що надають перевагу жіночій або чоловічій статі, представникам певної раси, кольору шкіри (крім випадків, визначених законодавством, та випадків специфічної роботи, яка може виконуватися винятково особами певної статі), щодо політичних, релігійних та інших переконань, членства у професійних спілках або інших об'єднаннях громадян, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками.

Законом України «Про внесення змін до Закону України "Про рекламу" щодо протидії дискримінації за ознакою статі» від 10.09.2021 р. № 1750 (далі — Закон № 1750) було внесено зміни (які наберуть чинності 08.01.2022 р.) у частині сплати штрафів у разі порушення наведених вище вимог до реклами. З 08.01.2022 р. штраф у десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати сплачуватиметься у встановленому КМУ порядку. Порядок визначатеме процедуру сплати рекламодавцями до державного бюджету штрафу за порушення вимог ст. 24-1 Закону України «Про рекламу» щодо реклами про вакансії (прийняття на роботу).

Відповідальним органом за накладення зазначеного штрафу встановлюється Держпраці.

Процедура накладення штрафу виглядає таким чином:

  • проводиться розгляд справи, дослідження матеріалів та вирішення питання щодо наявності підстав для накладення штрафу;
  • за результатами проведених дій складається акт перевірки;
  • на підставі акта перевірки оформлюється розпорядчий документ про накладення штрафу і направляється рекламодавцю;
  • у п’ятнадцятиденний строк з для отримання розпорядчого документа рекламодавець має сплатити суму штрафу в державний бюджет за місцем їх державної реєстрації як юридичних осіб або фізичних осіб — підприємців на рахунки, відкриті в органах Держказначейства;
  • якщо рекламодавець не погоджується з накладеним штрафом, він має право звернутися до відповідного центрального органу виконавчої влади або до суду щодо оскарження розпорядчого документа;
  • якщо ж у встановлений термін сума штрафу не була сплачена, а розпорядчий документ не був оскаржений (або в судовому порядку залишений у силі), сума штрафу стягується в судовому порядку.

Пунктом 2 проєкту постанови передбачається, що затверджений нею Порядок набере чинності одночасно з набранням чинності Законом № 1750 (тобто 08.01.2022 р.), але не раніше дня опублікування постанови.

 

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП