Змінено Порядок обчислення середньої зарплати


◦ Воєнний стан
◦ Оплата праці
◦ Середній заробіток
26.04.2022

Міністерство економіки України повідомляє, що КМУ вніс зміни до Порядку обчислення середньої заробітної плати, врахувавши особливості воєнного часу. Текст змін поки не оприлюднено.

На думку Мінекономіки, це дасть змогу коректно обчислити середню заробітну плату на підприємствах, які внаслідок бойових дій змушені переривати діяльність.

Відповідно до рішення передбачені такі зміни:

  • із розрахункового періоду, під час якого обчислюється середня зарплата, виключається час, в який були відсутні дані про нараховану заробітну плату працівнику внаслідок бойових дій;
  • якщо працівник частково відпрацював період, за який нараховано премію чи іншу заохочувальну виплату, то під час обчислення середньої заробітної плати враховується фактично нарахована сума такої премії.

Правильний розрахунок середньої зарплати необхідний, щоб розраховувати належні працівникам виплати, зокрема, відпускні та компенсації за невикористані відпустки, суми виплат у разі службових відряджень, збережений середній заробіток за період військової служби, виплати за вимушений прогул тощо.

Нагадуємо, що інформація про розмір середньої заробітної плати по галузях, групах професій і посад публікується Державною службою статистики щоквартально.


Додамо, що питання, як обчислити середню зарплату за відсутності інформації за розрахунковий період, вже розглядалося (див. тут).

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП