Звільнення працівника за переведенням та виплата компенсації: хто виступає податковим агентом


◦ Трудовi вiдносини
◦ Звільнення
◦ Звільнення у зв’язку з переведенням
◦ Оплата праці
◦ Індексація і компенсація
◦ Облік та оподаткування
◦ ПДФО та ВЗ
◦ Звітність
◦ Податкова звітність
16.11.2022
Фахівці Головного управління ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють, хто виступає податковим агентом під час виплати грошової компенсації за не використані особою дні щорічних відпусток, яка за її бажанням була перерахована на рахунок підприємства, на яке особа влаштовується шляхом звільнення за переведенням.
 
Тож податковим агентом є роботодавець, який повинен оподаткувати суми компенсації за невикористану відпустку на загальних підставах у тому місяці, коли були вони нараховані (в наведеному випадку – у місяці звільнення), оскільки сума компенсації за невикористану відпустку з метою оподаткування розглядається як заробітна плата і входить до складу загального місячного оподатковуваного доходу працівника. 
 
Оскільки суму грошової компенсації було обкладено податком на доходи фізичних осіб роботодавцем за попереднім місцем роботи, що було відповідним чином відображено ним у Податковому розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску (далі – Розрахунок), підприємство, на яке перейшов працівник, не повинно відображати інформацію про суму виплаченої працівнику компенсації у Розрахунку.
 

ВІД РЕДАКЦІЇ нагадаємо, що з 19.07.2022 р. Законом України від 01.07.2022 р. № 2352-ІХ виключено частину третю ст. 24 Закону України «Про відпустки», що передбачала перерахування грошової компенсації за не використані дні щорічних відпусток у разі звільнення за переведенням.


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП