Звільнення працівників із так званої «двічі декретної посади»


◦ Трудовi вiдносини
◦ Прийняття на роботу
◦ Строковий трудовий договір
◦ Звільнення
◦ Час відпочинку
◦ Відпустки
◦ Соціальні відпустки
◦ Відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами
12.05.2022

Одна співробітниця пішла у відпустку для догляду за дитиною до 3-х років, а через якийсь час тимчасова співробітниця, яка працює на її місці, теж пішла в "декрет". У цій ситуації прийняття на роботу вже третьої співробітниці проводитиметься на так звану «двічі декретну посаду». Як звільнити тимчасових працівників у разі виходу на роботу постійного працівника з "декрету"?

Особливістю оформлення строкових трудових договорів такого роду є те, що оформлюється такий договір на період "декрету" основної співробітниці і що саме від дати її виходу на роботу залежатиме тривалість дії строкових трудових договорів у двох інших співробітниць.

І якщо під час звільнення третьої співробітниці складнощів бути не повинно, то ось звільнити другу співробітницю буде не так вже й просто. Вся справа в тому, що особливістю розірвання строкового договору є його припинення в останній день дії, а в разі затримки звільнення хоча б на один день договір вважається продовженим на невизначений строк.

Враховуючи той факт, що тимчасова співробітниця перебувала у відпустці для догляду за дитиною, в день виходу на роботу після "декрету" основної співробітниці звільнити її за п. 2 ч. 1 ст. 36 КЗпП «Закінчення строку трудового договору» роботодавець не може.

Отже, договір такої співробітниці стане безстроковим. Звільнення тимчасової співробітниці після повернення з "декретної" відпустки можливе тільки в разі скорочення чисельності або штату (п. 1 ч. 1 ст. 40 КЗпП). А це вже особлива процедура, яка потребує додаткових тимчасових витрат на підготовку документів і коштів на виплату вихідної допомоги.

Джерело: Управління Держпраці у Хмельницькій області

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП