Надання «дитячої» відпустки за час перебування в «декреті»


◦ Час відпочинку
◦ Відпустки
◦ Соціальні відпустки
◦ Відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами
◦ Відпустки працівникам, які мають дітей
1532

24.07.2023


У листі від 05.06.2023 р. № 4706-05/26141-09 Мінекономіки роз’яснює питання надання соціальної відпустки за ст. 19 Закону про відпустки працівникам з дітьми (так звана «дитяча» відпустка). Розглядається кілька питань.
 

Про підтвердні документи 

Законодавством не визначено конкретного переліку підтвердних документів, що дають право на «дитячу» відпустку. На думку Мінекономіки, роботодавцю може бути надано будь-який документ, у якому з достатньою достовірністю підтверджується, що відповідна відпустка не надавалась. Рішення про надання додаткової оплачуваної відпустки приймається керівником з урахуванням наданих документів.

Відколи змінили умови надання цих відпусток, відтоді й повторюється це запитання-відповідь: «а які документи? — не визначено, на ваш розсуд».
 

Про виникнення права на відпустку

Чи виникає право на «дитячу» відпустку за період перебування у відпустці для догляду за дитиною? Тут Мінекономіки непохитне:  законодавством про працю не передбачено надання двох соціальних відпусток, що надаються для виховання дітей, одночасно за один і той же самий період. Аналогічну думку воно висловило в минулорічному листі від 10.08.2021 р. № 4712-06/40796-07. Але цьому вже уточнює, що на його думку, працівник не набуває права на «дитячу» відпустку за період перебування у відпустці для догляду за дитиною. Тобто тут вже маємо щось схоже на появу нового поняття — «стаж для надання «дитячої» відпустки.

Ми ж повторимося: немає жодних підстав відмовляти в майбутньому у наданні «дитячих» відпусток особам, які жодного дня у календарному році не працювали, перебуваючи у відпустках для догляду за дітьми. Було ж написано «жінці, яка працює…», а стало «одному з батьків, які мають…».

Тобто сам факт наявності дітей (на визначених умова) є підставою для надання відпусток. Хочете прив’язати надання відпусток до часу роботи — ініціюйте зміни до законів.
 

Надання «дитячої» відпустки новоприйнятій особі

Тут позиція Мінекономіки не відрізняється від аналогічної позиції Мінсоцполітики. «Чинним законодавством не заборонено надання соціальної відпустки тому з батьків дітей, хто претендує на отримання цієї відпустки у відповідному робочому році, якщо він на момент подання заяви про її надання з якихось причин не відпрацював жодного календарного дня у цьому році».
 

До речі 

Чинним законодавством не заборонено надання «дитячої» відпустки і за кожним місцем роботи, якщо особа звільняється серед року з одного місця роботи і приймається на роботу на іншому (незалежно від отримання компенсації за неї). Це питання вже якось обговорювалося в соцмережах кілька років тому. 


 

 

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП