Працівник надміру використав щорічну відпустку через зміни в законодавстві: чи можна зменшити наступну


◦ Час відпочинку
◦ Відпустки
212

02.10.2024

З 24.12.2023 р. до відпусткового стажу не враховується час відпусток без збереження зарплати за ст. 26 Закону про відпустки (за сімейними обставинами та на час воєнного стану). І перед роботодавцями постали дві проблеми:

  • як бути, якщо до цієї дати працівник ділив щорічну відпустку на частини, використав їх, після цього був у відпустці без збереження зарплати, а тепер основна і неподільна її частина менше 14 к. дн. (див. тут);
  • як бути, якщо до цієї дати працівник використав щорічну відпустку повністю, після цього був у відпустці без збереження зарплати, і тепер, коли минув робочий рік, за який її було надано, частина щорічної відпустки є надміру використаною.

Роботодавці припускають, що в другому випадку працівникові слід зменшувати тривалість наступної щорічної відпустки. Тож на пряму телефонну лінію редакції часто надходять запитання, чи можна так вчинити.

Ми кажемо — ні, тому що ст. 22 Закону про відпустки дозволяє проводити відрахування із заробітної плати лише за дні відпустки, що були надані в рахунок невідпрацьованої частини робочого року, лише в разі звільнення працівника (крім передбачених у ній випадків).

Мінекономіки вважає інакше (лист від 30.09.2024 р. № 4701-05/71262-09). На його думку, якщо в поточному році працівнику надано щорічну відпустку повної тривалості, під час її розрахунку за наступний рік має бути зроблено перерахунок тривалості щорічної відпустки залежно від фактично відпрацьованих працівником днів, з урахуванням кількості днів відпустки, отриманої авансом.

Тобто Мінекономіки вважає, що можна нівелювати поняття «робочий рік, за який надається щорічна відпустка»? То може варто тоді викласти в новій редакції частину першу ст. 6 Закону про відпустки: замість «щорічна основна відпустка надається працівникам тривалістю не менш як 24 календарних дні за відпрацьований робочий рік, який відлічується з дня укладення трудового договору» прописати, що «щорічна основна відпустка надається працівнику тривалістю не менш як 24 календарних дні, якщо він відпрацював не менше 12 місяців без урахування часу перебування у відпустках без збереження зарплати за ст. 26 цього Закону»?

 

 

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП