Бізнес закликає КМУ не ускладнювати розрахунок середньої зарплати


◦ Оплата праці
◦ Середній заробіток
24.02.2021

Європейська Бізнес Асоціація розмістила на своєму сайті звернення до Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля із закликом повернути Постанову № 1213 зі старою формулою розрахунку середньої зарплати у частині, що стосується виплати премії за два та більше місяців.

24 грудня 2020 р. Мінекономрозвитку розмістило на своєму офіційному вебсайті роз’яснення щодо оновленого порядку обчислення середньої заробітної плати у зв’язку з набранням чинності Постанови № 1213. Нагадаємо, що розрахунок середньої заробітної плати необхідний для обчислення оплати відпускних, лікарняних, відряджень, тощо.

Прийнятим документом була змінена саме формула розрахунку середньої зарплати. За повідомленнями компаній-членів Європейської Бізнес Асоціації, нова формула стала значно складнішою для бухгалтерії, і компанії виявилися до цього не готовими.

Наведемо приклад для розуміння того, що саме було змінено. Якщо працівник йде у відпустку з 1 червня, згідно із законодавством за три робочих дні до її початку йому мають нарахувати відпускні. Водночас якщо компанія виплачує бонуси своїм працівникам, наприклад, кожні пів року, то сума відпускних має бути перерахована, а різниця в сумі доплачена. Однак, відповідно до старої формули, сума відпускних перераховуватись не має, адже їх розмір визначався на момент виходу у відпустку, а не через пів року після, а нараховані бонуси враховувалися під час розрахунку наступних відпусток (тобто працівник у будь-якому разі нічого не втрачав).

Така ситуація створює труднощі для бізнесу в питаннях адміністрування, адже в компаніях, де працюють десятки тисяч працівників, щомісячного коригування потребують близько 3-4 тисяч виплат. Крім того, в такій ситуації бізнесу неможливо розрахувати фонд заробітної плати на рік, адже сума перерахунку (наприклад, за виконані результати працівникам, так би мовити сума бонусів) невідома.

Станом на сьогодні жодне програмне забезпечення, яке відповідає за адміністрування бухгалтерії, не готове до таких оновлень. Це означає, що компанії мають наймати окремого працівника лише для виконання функції перерахунку середньої заробітної плати, який це виконуватиме вручну, або ж провайдери професійних послуг аутсорсингу вимушені будуть підіймати тарифи на свої послуги, щоб не залишитися у збитку після виконання таких масових перерахунків.

Тож бізнес звертається до Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля із закликом повернути Постанову № 1213 зі старою формулою розрахунку середньої зарплати у частині, що стосується виплати премії за два та більше місяців. Адже очевидно, що нововведення є не робочим, і в компаній виникатимуть труднощі в цьому контексті. Тож важливо уникнути плутанини ще на початку й повернути абсолютно робочий варіант розрахунків, який працював роками.

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП