Електронний лікарняний: як оформлювати роботодавцю


◦ Соціальне страхування
◦ Тимчасова непрацездатність
◦ Листок непрацездатності
15.06.2021

З 04.06.2021 р. медичні заклади повинні оформлювати електронні листки непрацездатності. Ті, які мають технічні можливості, – в обов’язковому порядку, для решти до 31.08.2021 р. діє перехідний період. Тож до цієї дати будуть діяти і паперові, і електронні лікарняні. На думку Фонду соцстраху, для роботодавців майже не змінилася процедура оформлення електронних листків непрацездатності.

Алгоритм від Фонду соцстраху ─ нижче.

  • КРОК 1. Роботодавець отримує сповіщення про відкриття е-лікарняного в кабінеті страхувальника на вебпорталі електронних послуг ПФУ. І далі він має стежити, коли ж його закриють — тобто мало не щодня перевіряти, чи закрито листок непрацездатності.
     
  • КРОК 2.  Підставою для призначення матзабезпечення є закриття е-лікарняного (відкриття — у разі вагітності та пологів). На свій розсуд роботодавець може його роздрукувати або залишити в електронному вигляді. Все ж краще, мабуть, роздрукувати.
     
  • КРОК 3. Кадрова служба має перевірити страховий стаж (Фонд наполягає, що підтверджує його форма № ОК-7 чи додаток 9) і надати інформацію про страховий стаж і кількість днів, які підлягають оплаті за рахунок роботодавця та Фонду. Фонд, мабуть, щось переплутав, адже рішення про призначення матзабезпечення приймає саме комісія (уповноважений) із соцстраху (а не кадрова служба).
     
  • КРОК 4. Рішення про призначення або відмову у призначенні матзабезпечення оформлює комісія (уповноважений) із соцстраху та передає до бухгалтерії. У рішенні зазначається загальна кількість днів для оплати, у тому числі за рахунок Фонду.

Тож комісія (уповноважений) продовжують виконувати усі свої обов’язки.

  • КРОК 5. Бухгалтерія нараховує лікарняні (декретні) на підставі е-лікарняного (чи паперової роздруківки) та рішення комісії (уповноваженого) із соцстраху. Оформлюється він в електронному або паперовому вигляді (за рішенням роботодавця).
     
  • КРОК 6. Бухгалтерія протягом 5 робочих днів оформлює заяву-розрахунок та подає до відділення Фонду за місцем обліку. Для отримання фінансування роботодавці формують заяви-розрахунки окремо за кожним видом, тобто окремо для е-лікарняних і паперових.
     
  • КРОК 7. Після отримання фінансування та виплати сум лікарняних (декретних) протягом місяця потрібно подати Повідомлення про виплату коштів застрахованій особі до відділення Фонду.

Схоже, Фонд соцстраху вирішив, що корективи до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 р. № 1105-XIV вносити не потрібно, та й до підзаконних актів теж. Але ж сумісникам призначається матзабезпечення на підставі копії листка непрацездатності, засвідченої керівником за основним місцем роботи і печаткою. То як же цю норму реалізувати?

Роботодавці тепер вимушені продумати й організувати документообіг е-лікарняних та їх оформлення: ввести електронний документообіг (це справа не одного дня) чи передбачити використання паперової роздруківки.
 


Світлана ЛІСТРОВА,
незалежний експерт з трудового та податкового законодавства

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП