Новий порядок виплати допомоги по безробіттю


◦ Воєнний стан
◦ Соціальне страхування
◦ Соціальна допомога по безробіттю
◦ Облік та оподаткування
◦ ЄСВ
06.07.2022

Постановою від 21.06.2022 р. № 735 уряд затвердив Порядок надання допомоги по безробіттю (далі — Постанова № 735 та Порядок № 735 відповідно).

Порядок № 735 розроблено на виконання п. 5-2 розділу XI «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про зайнятість населення», в якому йдеться про те, що під час воєнного стану КМУ  визначає перелік видів забезпечення, соціальних послуг, компенсацій та допомоги у сферах зайнятості та загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття, а також особливості їх надання. Тому в п. 2 Постанови № 735 встановлено, що на час воєнного стану:

  • особам та суб'єктам господарювання, яким на день набрання чинності Законом України «Про внесення змін до деяких законів України щодо функціонування сфер зайнятості та загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття під час дії воєнного стану» від 21.04.2022 р. № 2220-IX (далі — Закон № 2220) призначено відповідно виплату матеріального забезпечення на випадок безробіття або допомоги по частковому безробіттю, або компенсацій, визначених Законами України «Про зайнятість населення» та «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття», такі виплати здійснюються з дотриманням умов, передбачених законодавством, що діяло до набрання чинності Законом № 2220;
  • виплата допомоги по безробіттю на період участі у суспільно корисних роботах, громадських та інших роботах тимчасового характеру припиняється. Безробітним, які брали участь у суспільно корисних роботах, громадських або інших роботах тимчасового характеру, після виконання таких робіт продовжується виплата допомоги по безробіттю у розмірах і в строки, що встановлені законодавством.

За загальним правилом, допомога по безробіттю призначається центрами зайнятості з восьмого дня після реєстрації безробітного за його заявою (п. 1 Порядку № 735). Під час воєнного стану, у період проведення заходів, спрямованих на запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, допомога по безробіттю призначається з першого дня надання статусу безробітного.

На час дії воєнного стану тимчасово зупинено виплати та фінансування компенсації роботодавцям частини фактичних витрат, пов'язаних із сплатою ЄСВ, відповідно до частини третьої ст. 24 Закону України «Про зайнятість населення» (за новостворені робочі місця).


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП