Захисники і захисниці, які мають особливі заслуги перед Україною, отримуватимуть щомісяця до трьох мінімальних зарплат


◦ Воєнний стан
◦ Зміни в законодавстві
◦ Перспективні проєкти
29.07.2022

З 1 січня 2023 р. громадяни, які мають особливі заслуги перед Україною та брали безпосередню участь у захисті суверенітету та територіальної цілісності нашої країни, а також члени сімей загиблих громадян з числа таких осіб, щомісяця отримуватимуть грошові виплати в розмірі до трьох мінімальних заробітних плат.

Відповідний законопроєкт “Про грошове забезпечення деяких категорій громадян” (реєстраційний № 7141), у розробці якого безпосередньої брали участь фахівці Мінветеранів, ухвалила Верховна Рада України.

Ним встановлюється щомісячна грошова виплата в розмірі від 1-ї до 3-х мінімальних заробітних плат для осіб, які брали безпосередню участь в АТО, ООС, у заходах з оборони України у зв’язку з військовою агресією РФ проти України і яким присвоєно звання Герой України з врученням ордена “Золота Зірка”, або яких нагороджено орденом Богдана Хмельницького трьох ступенів, орденом “За мужність” трьох ступенів чи орденом княгині Ольги трьох ступенів, а також членам сімей загиблих (померлих) громадян з числа таких осіб.

“Сьогодні Парламент ухвалив ще один важливий законопроєкт щодо створення належних умов для життєзабезпечення наших захисників та захисниць, які мають особливі заслуги перед Україною та брали безпосередню участь у захисті суверенітету та територіальної цілісності України. Разом з Офісом Президента, Урядом, народними депутатами парламентського Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів продовжуємо робити все можливе для гідної соціальної підтримки захисників України, їхніх сімей та родин загиблих воїнів! Дякую за підтримку та ухвалення законопроєкту”, – наголосила міністр у справах ветеранів України Юлія Лапутіна.

Отже, ухваленим законопроєктом встановлено щомісячну виплату грошової допомоги:

  • у розмірі 3-х мінімальних заробітних плат, встановлених на 1 січня календарного року, – особам, яким присвоєно звання Герой України з врученням ордена “Золота Зірка”;
  • у розмірі 2-х мінімальних заробітних плат – лицарям ордена “Богдана Хмельницького” трьох ступенів (повні лицарі);
  • у розмірі 1-ї мінімальної заробітної плати – кавалерам ордена “За мужність” трьох ступенів (повні кавалери) та нагородженим орденом княгині Ольги трьох ступенів;
  • у розмірі 1-ї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на місяць на сім’ю) – членам сімей померлих або нагороджених посмертно осіб, яким присвоєно звання Герой України з врученням ордена “Золота Зірка”, лицарів ордена “Богдана Хмельницького” трьох ступенів (повні лицарі), кавалерів ордена “За мужність” трьох ступенів (повні кавалери) та нагороджених орденом княгині Ольги трьох ступенів.

Грошове забезпечення виплачуватиметься щомісяця з дня звернення за його призначенням.

Закон набере чинності з 01 січня 2023 р.

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП