Як діяти роботодавцю, якщо стан здоров'я працівника перешкоджає продовженню роботи


◦ Трудовi вiдносини
◦ Звільнення
◦ Переведення. Переміщення
20.11.2023


Головний державний інспектор Управління інспекційної діяльності у Кіровоградській області роз’яснює питання, що робити, коли немає можливості перевести працівника на іншу роботу, стан здоров’я якого не дозволяє продовжувати роботу.

Йдеться про звільнення працівника на підставі п. 2 ст. 40 КЗпП — виявленої невідповідності працівника займаній посаді або виконуваній роботі внаслідок недостатньої кваліфікації або стану здоров’я, які перешкоджають продовженню даної роботи, якщо неможливо перевести працівника, за його згодою, на іншу роботу.

Це не перше роз’яснення фахівців Держпраці на цю тему, і ми вже неодноразово їх поширювали на нашому сайті (див., наприклад, тут).  Але, на відміну від попередніх роз’яснень, фахівці наводять перелік документів, якими може бути підтверджена невідповідність працівника займаній посаді за станом здоров’я, серед яких:

  • довідка закладу охорони здоров’я, яка містить інформацію про заключний висновок лікарсько-консультативної комісії щодо зміни місця роботи, зазначену в журналі запису висновків такої комісії;
  • повідомлення роботодавцю щодо групи інвалідності та її причини або виписка з акта огляду медико-соціальної експертної комісії, або індивідуальна програма реабілітації (за умови надання її особою);
  • медична довідка про проходження попереднього (періодичного) медичного огляду працівника певної категорії, видана комісією з проведення медичних оглядів закладів охорони здоров’я.

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП