Як припинити повноваження директора ТОВ без згоди засновників


◦ Трудовi вiдносини
◦ Звільнення
◦ Судова практика
16.12.2022

Припинити повноваження директора ТОВ без згоди засновників можна.

Для цього робимо такі дії.

Збираємо докази:

  • протокол зборів засновників ТОВ і наказ про призначення директора на посаду ТОВ;
  • повідомлення про скликання позачергових загальних зборів учасників ТОВ (не забуваємо зазначати дату, час та місце проведення зборів);
  • заява про звільнення за власним бажанням та результат скликання зборів учасників. 

Формуємо позовні вимоги «визнати припиненими трудові відносини між ТОВ та директором на підставі статті 38 КЗпП України за власним бажанням з _____ р. з внесенням відповідних даних до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань»

Подаємо позов і визначаємо юрисдикцію: керівник ТОВ (директор), як і будь-який інший працівник, має право звільнитися за власним бажанням. Разом з тим, особливість звільнення директора полягає у тому, що воно відбувається за рішенням загальних зборів учасників товариства (постанова ВС від 24.12.2019 р. у справі № 758/1861/18).

Касаційний господарський суд у постанові від 19.01.2022 р. у справі № 911/719/21 фактично висловився про підсудність подібних справ господарським судам.

Але є практика, коли господарський суд першої інстанції вказує на відсутність підстав для відкриття провадження у справі, адже між сторонами виникає спір з трудових відносин, а тому він не підлягає розгляду у порядку господарського судочинства.

Найцікавіше, що після відмови у порядку господарського судочинства, звертаючись у порядку загальної юрисдикції, суди і загальної юрисдикції відмовляють у відкритті провадження.

Що робити? 

Потрібно визначити конкретний шлях оскарження, або йти повністю через вже господарську юрисдикцію і оскаржувати відмову у відкритті провадження; або вже йти через апеляцію та ймовірно і касацію у порядку загальної юрисдикції, якщо було відмовлено господарським судом першої інстанції і вже подано позов до загальної юрисдикції.

Аргументація

Беремо до уваги п. 1 ст. 6 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод щодо права на суд, а також рішення ЄСПЛ «Станєв проти Болгарії» (заява № 36760/06), і зазначаємо, що за існування юрисдикційного конфлікту розгляд справи має завершитися за правилами вже цивільного судочинства.


Джерело: Viktoriia Polishchuk, адвокат з трудового права 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП