Відпустка без збереження зарплати – це не вихід, якщо роботодавець не може забезпечити роботою


◦ Трудовi вiдносини
◦ Простій
◦ Час відпочинку
◦ Відпустки
◦ Відпустка без збереження зарплати
11.01.2024


До Східного міжрегіонального управління Державної служби України з питань праці звернувся працівник одного з виробничих підприємств Донецької області. На жаль, обсяги виробництва останнім часом впали й працівники деяких структурних підрозділів «випали» із виробничого процесу. Працівник зателефонував до Міжрегіонального управління й спитав інспектора праці, чи законно керівник наполягає на відпустках без збереження заробітної плати? 

Інспекторка праці зв’язалася з керівником ТОВ «А» та дізналася про ситуацію, що склалася на заводі. Дійсно, на сьогодні немає потреби у деяких фахівцях. Директор також підтвердив, що докладає зусиль, щоб запуститися у повному обсязі та задіяти весь персонал. Інспекторка роз’яснила, що у ситуації, коли зупиняється робота за відсутності організаційних або технічних умов, необхідних для виконання роботи, через невідворотну силу або інші обставини, тобто не з вини працівника, на підприємстві може бути оголошено простій.

У разі простою працівники можуть бути переведені за їх згодою з урахуванням спеціальності і кваліфікації на іншу роботу на тому ж підприємстві або на інше підприємство, але в тій самій місцевості на строк до одного місяця. Зауважила, що час простою не з вини працівника оплачується з розрахунку не нижче від двох третин тарифної ставки встановленого працівникові розряду (окладу).

Крім того, як варіант, запропонувала розглянути можливість надання щорічних або додаткових відпусток, які оплачуються, якщо такі наявні у працівників.

Після міркувань та зваживши економічні можливості підприємства, директор надав працівнику 24 календарних дні щорічної відпустки, яку він не встиг використати у минулому році, а його колег по цеху відправили у простій.

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП